פינוי בינוי והתחדשות עירונית

משרד עורכי דין קונפורטי אשר ושות', ערוך ללוות פרויקט שהוכרז עליו כעל מתחם של פינוי בינוי. תהליך הליווי כולל את שלב התכנון מול הועדות השונות, משא ומתן מול היזמים והקבלנים, הסדרת המיסוי מול הרשויות, וממשיך עד כניסת הדיירים לבתיהם החדשים.

רקע כללי על התהליך

פינוי בינוי הוא שטח קרקע שהוחלט לפנות את תושביו, להרוס את בתי המגורים שעליו, ולבנות תחתיהם בנייני מגורים חדשים. מדיניות פינוי בינוי פותחה כחלק ממדיניות ההתחדשות העירונית בערים בעקבות מחסור בשטחים פתוחים מחוץ לערים, קריאת גופי התכנון לציפוף הערים, והבעיות הנגרמות בעקבות תהליך הפרבור.

ההכרזה על שטח כעל מתחם פינוי בינוי נועדה לעשות שימוש יעיל יותר בקרקע, על מנת לאפשר עתודות מגורים תוך שמירה על שטחים ירוקים בעיר, ועל מנת לשפר את תדמית העיר. קיימים מספר חוקים אשר חוקקו על מנת ליישם את המדיניות המתוארת לעיל. חוקים אלה  טומנים בחובם פגיעה בזכויות אדם מחד, מול זכויות האזרחים  לאיכות חיים ולסביבה ירוקה ויפה יותר מאידך. בנוסף  הם תואמים לאינטרסים של מדינת ישראל הנוגעים לניצול שטחים קיימים. כיון שהקרקע, בהיותה משאב מתכלה, חייבת להיות מנוהלת ומתוכננת בקפדנות ובחסכון בארץ קטנה כמדינת ישראל, בכדי למנוע נזק ארוך טווח, הליך פינוי בינוי יכול לתת מענה הולם לסוגיה זו. הליך הפינוי בינוי מאפשר גם השגת יעד נוסף של התאמת המבנים הרעועים  מבחינה הנדסית לדרישות התקן הקיימות כיום, וזאת כדי לתקן את הטעון תיקון (מבנים ישנים המסכנים את האוכלוסייה במקרים של רעידת אדמה, שעל פי תחזיות עלולה להתרחש בעתיד).ההליך אף יכול לתרום לעליית רמת החיים של התושבים המתאכסנים בבניינים הישנים ויאפשר להם ליהנות מאיכות חיים בסביבה מפותחת ומתוכננת, המותאמת לסטנדרטים הגבוהים שנהוגים כיום. וכמובן ישתלב בתוכניות העתידיות של מדינת ישראל. כן, פינוי בינוי יוצר תשתית לחזרה של צעירים למרכזי הערים ומונע את הזדקנות הערים המרכזיות. בהיבט הכלכלי, פרויקטים של פינוי בינוי עלולים לגרום להורדת מחירי הדירות ולאפשר לתושבים צעירים לרכוש בעצמם דירה באזורים מרכזיים שכיום אין ביכולתם לעשות זאת.

חוק מיסוי מקרקעין

בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), קיים מסלול שחוקק על מנת לאפשר מסלול פינוי-בינוי בו תהיה הכרזה על מתחם ביוזמת תושבי המתחם, או יזם פרטי. במסגרת הליך זה, התושבים או היזם מגישים בעצמם תוכנית לוועדת התכנון שבה הם מבקשים להכריז על המתחם כמתחם פינוי-בינוי. מסלול זה מוסדר בפרק  חמישי 4: פינוי ובינוי – הוראת שעה, בחוק מיסוי מקרקעין. מסלול זה מקנה בנוסף הקלות משמעותיות בחבות המס, ובכך גורם  לפינוי-בינוי להיות כלכלי ליזם ולתושבי המתחם.

מימוש הזכויות במתחמי פינוי-בינוי נעשה על-ידי בעלי הזכויות בנכסים ובאחריותם. הוצאת היתרי בנייה, הבנייה עצמה ופעולות נוספות כגון אלו נעשות באמצעות יזמים מטעם בעלי הזכויות או בדרך אחרת שיבחרו. כלומר, הדיירים מתארגנים, מחפשים יזמים, מבקשים הצעות ובוחרים את היזם שמציע להם את העסקה הטובה ביותר. לאחר בחירת היזם, הדיירים מנהלים משא-ומתן על התמורה שיקבלו. לאחר שנקבעו תנאי העסקה, על היזם לחתום על חוזה עם כל דייר ודייר.

על-פי רוב היזמים נכנסים לתמונה רק לאחר שהתוכנית הומלצה להפקדה, כלומר, כשהם רואים שיש התקדמות של ממש בפרויקט. בשלב זה היזמים כבר יודעים מה התוכנית ואיזו הצעה יוכלו להציע לדיירים. לאחר החתימה על החוזים, על היזם להסדיר עניינים ביורוקרטים כגון הוצאת היתר בנייה, בדיקת היוון מול מינהל מקרקעי ישראל, המצאת ערבויות לבעלי הנכסים וטיפול בהסבת המשכנתאות של הדיירים. בשלב האחרון הדיירים מפונים לדיור חלופי, ואת המבנים הישנים הורסים ובונים תחתיהם מבנים חדשים.